Vorst en het dak - Dakonderhoud Van Dooren
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vorst en het dak

Vorst, winterweer en het dak, hier moet u op letten

De winter is aangebroken en hoewel het nog niet echt koud is, gaat het dat waarschijnlijk nog wel worden. Dat betekent dus dat het gaat vriezen, met alle bijkomende overlast. Nu zijn we dat in Nederland gelukkig gewend. Dus kleden we ons warm aan, zetten buitenplanten binnen en hebben we het ijskrabbertje voor de auto klaarliggen.

Echter, ook uw dak moet goed voorbereid zijn op de vorst. In dit artikel leggen we u uit waarom u uw dak op vorst moet voorbereiden, waar u op moet letten en hoe u vorstschade aan uw dak kunt voorkomen tijdens de vorstperiode. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Met wat voor vorstschade kan mijn dak te maken krijgen?

Vorstschade is een gevolg van langere blootstelling aan lage temperaturen. Hoewel ook pannendaken hieronder te leiden kunnen hebben, bijvoorbeeld door barstende pannen of schade aan de nokvorst of schoorsteen, komt de meeste vorstschade voor op platte daken. Vooral Bitumen daken hebben hier last van, omdat PVC en EPDM veel beter bestand zijn tegen vorst. Toch kan vorst ook hierbij gevolgen hebben.

Het grootste risico op een Bitumen dak is dat er water op blijft liggen, wat gaat opvriezen. Dit water kan door het uitzetten kleine (microscopische) scheurtjes in uw dakbedekking veroorzaken, waardoor lekkages kunnen ontstaan. Met zowel Bitumen daken als daken met EPDM en PVC kan opvriezend water bovendien zorgen voor verbuiging van lood en zinkwerk. Dit kan lekkages aan de randen van het dak of rondom uitbouwen (zoals schoorstenen en dakkapellen) tot gevolg hebben.

Hoe kan ik vorstschade aan mijn dak voorkomen?

Vorstschade aan uw dak is gelukkig eenvoudig te voorkomen. Dus om te zorgen dat uw dak deze winter in orde is, raden wij u aan op de volgende zaken te letten:

  • Zorg dat uw dak schoon is en de goten en regenpijpen goed doorstromen. Verwijder vuil, bladeren en takjes van uw dak, waardoor hemelwater makkelijk en snel weg kan en dus niet op uw dak blijft staan, waar het kan opvriezen.
  • Impregneer dakpannen en metselwerk, en zorg dat de voegen goed zijn aangesmeerd. Dit voorkomt dat water binnendringt en opvriest, waardoor dakpannen kunnen barsten en stenen scheuren of los gaan zitten.
  • Check of alle afdekkende metalen goed strak op het dak zitten. Hierdoor krijgt vocht geen kans om er onder te kruipen en zo verbuigingen te veroorzaken, wat voor lekkage kan zorgen.
  • Laat uw dak inspecteren voordat het gaat vriezen. Met onze gratis dakinspectie zien we meteen of uw dak risico loopt op vorstschade. Vaak kunnen wij ter plekke klein onderhoud en/of reparaties uitvoeren die zorgen dat uw dak vorstbestendig is.

Wilt u zeker weten dat ook uw dak klaar is voor de koude winter? Schakel ons dan nu in voor een gratis dakinspectie of neem contact met ons op over de mogelijkheden voor deze werkzaamheden. Acute vorstschade aan uw dak? Dan staan wij 24/7 klaar met onze spoedservice. Samen zorgen we zo voor een goede winter voor u en uw dak.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Offerte Aanvragen

Wij rekenen geen kosten voor het maken van een vrijblijvende offerte!