Schoorsteen vegen - Dakonderhoud Van Dooren

Schoorsteen vegen

Waarom moet men de schoorsteen vegen, en waarom door een professional?

Het is een klus die de meeste mensen met een schoorsteen regelmatig uitvoeren, maar sommigen helaas vergeten: De schoorsteen vegen. Deze klus is vaak een vervelend werkje als u het zelf uitvoert, waar een hoop viezigheid bij komt kijken. Het is daarom altijd verstandig en bovendien lekker makkelijk om dit door een professional te laten doen.

In deze blog leggen wij uit waarom u de schoorsteen moet (laten) vegen, en waarom het altijd handig is dit door een professional te laten doen. En laten wij van Van Dooren Dakonderhoud nu toevallig eens professionals zijn!

Schoorsteen vegen, dit is waarom

Een openhaard of kachel kan voor veel comfort in uw huis zorgen. Hij zorgt er voor dat alles lekker warm wordt, maar ook kan het heerlijk gezellig en ontspannend zijn om bij een knisperend vuurtje of een warme kachel te zitten. Met familie of vrienden, of heerlijk met een boekje en wat lekkers ontspannen naast de warme gloed van de haard of de kachel.

Echter moet een kachel of een open haard wel zijn afvalstoffen kwijt kunnen. Want waar vuur is, is rook (en andersom natuurlijk ook). Deze rook gaat naar buiten door het rookkanaal, oftewel, de schoorsteen. Om te zorgen dat dit veilig blijft, moet u de schoorsteen regelmatig vegen of laten vegen. Eén keer per jaar is de norm, ook voor bijvoorbeeld uw brandverzekering.

Blokkades in het rookkanaal

Bij het vegen verwijdert u vuil en eventuele blokkades in het rookkanaal. Dit is belangrijk omdat de rook goed moet kunnen doorstromen, maar ook omdat blokkades soms uit brandbaar materiaal kunnen bestaan. Als er bijvoorbeeld een vogelnest in uw schoorsteen zit, kunt u dit gezellig vinden of vervelend vinden, maar is dit gevaarlijk door de hitte van deeltjes in uw schoorsteen, die brand kunnen veroorzaken.

Vuil, zoals roet, kan daarnaast voor ophopingen zorgen. Hoewel hierbij nog geen gevaar is voor brand, loopt u wel degelijk grote risico’s. Zo kan het zijn dat deze roet, met giftige stoffen, ineens naar beneden komt en uw huis binnenvalt, maar ook dat de rook niet weg kan en er koolmonoxide in uw huis stroomt, wat zeer giftig (en helaas kleur- en geurloos) is.

Hang daarom altijd een koolmonoxide detector op, en zorg voor goede ventilatie. Ook in de winter.

Daarom kiest u voor een professionele schoorsteenveger

U kunt uw schoorsteen best zelf vegen, maar dit is een naar en moeilijk werkje. U heeft hier vaak speciale dure gereedschappen bij nodig, die u maar één keer per jaar gebruikt. Ook is het een vervelende klus, die kan zorgen voor veel vuiligheid in huis. Daarnaast moet u of met uw hoofd in uw schoorsteen roet gaan ontwijken (van onderop vegen) of gaan staan wiebelen op uw dak.

Daarom is het vaak net zo duur en veel gemakkelijker om dit door een professional te laten doen. Wij hebben dit vaak snel geregeld, tegen een scherpe prijs. Bovendien krijgt u dan ook een certificaat voor uw brandverzekering, dat de schoorsteen door een gecertificeerde professional geveegd is. Het ideale moment is natuurlijk in de herfst, vlak voordat u de haard weer gaat gebruiken.

Vraag daarom nu een offerte aan of sluit een onderhoudscontract met ons af voor het vegen van de schoorsteen. Zo weet u altijd zeker dat dit goed bijgehouden wordt en bent u altijd verzekerd van een veilige woonomgeving en zorgeloze avonden bij de kachel of open haard. Heerlijk toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schoorsteen Vegen

Heeft uw schoorsteen een nieuwe veeg beurt nodig?

Het is een vervelend klusje dat wel regelmatig moet gebeuren: uw schoorsteen vegen. Toch zijn er meerdere redenen dat dit wel regelmatig moet gebeuren. Gelukkig zijn er vele manieren waarop u dit werk uit handen kunt geven.

Een kachel of open haard kan voor veel warmte en gezelligheid zorgen in huis. Het is echter wel belangrijk om regelmatig de schoorsteen te vegen. Veel mensen realiseren zich namelijk niet dat een schoorsteen regelmatig onderhoud nodig heeft. Zeker om het veilig te houden.

Waarom uw schoorsteen vegen zo belangrijk is

Een slecht onderhouden schoorsteen kan gevaar opleveren. Zeker aan de binnenkant liggen er risico’s in besloten. Helaas gebeuren er nog steeds regelmatig ongelukken door bijvoorbeeld schoorsteenbranden en koolmonoxide vergiftiging. Vaak ligt de oorzaak in een verstopte schoorsteen.

Vegen is daarom essentieel. Niet alleen zorgt u voor uw eigen veiligheid, maar ook maakt u de kans op schade minimaal. Bovendien vraagt de verzekering bij een incident met uw schoorsteen vaak om een certificaat dat uw schoorsteen binnen de periode van één jaar is geveegd.

Waarom u een professional inschakelt.

U kunt natuurlijk zelf aan de slag om uw schoorsteen te vegen, maar dit is een lastige klus die bovendien nogal wat ellende kan opleveren als u het niet goed uitvoert. Zo kunt u bijvoorbeeld schade en vuiligheid krijgen door roetresten die uw huis binnen komen, maar ook is het niet fijn om zelf uw dak op te moeten, en kan dit zelfs schade veroorzaken. Daarnaast kost het u ook veel meer tijd dan dat het ons kost.

Daarnaast bespaart u niet heel veel door zelf aan de slag te gaan, omdat goed materiaal vaak fiks in de papieren loopt. Ook ontvangt u geen certificaat dat verzekeringen vaak wel vragen. Waarom zou u dus geen gecertificeerde experts inschakelen? Wij van Van Dooren Dakonderhoud zijn gecertificeerd en staan altijd voor u klaar!

Kosten en onderhoud

Natuurlijk wilt u wel van tevoren weten wat het kost. Maakt u zich daar maar geen zorgen over. Omdat dit van meerdere factoren afhankelijk is, stellen wij van tevoren kosteloos een vrijblijvende offerte op. U zit dan nergens aan vast.

Ook kunt u kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten. Wij zorgen er dan voor dat uw schoorsteen jaarlijks geveegd wordt. Natuurlijk plannen wij alles vooraf met u in.

Ook kunt u ervoor kiezen om tegelijkertijd met het vegen reparaties aan uw schoorsteen uit te laten voeren of uw dak door ons onder handen te laten nemen. Geef dit aan bij het aanvragen van een offerte, wij kijken dan hoeveel u daar op kunt besparen.

Gratis Offerte Aanvragen

Wij rekenen geen kosten voor het maken van een vrijblijvende offerte!