Vier zaken die aantonen dat uw dak onderhoud nodig heeft, deel 3 - Dakonderhoud Van Dooren
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vier zaken die aantonen dat uw dak onderhoud nodig heeft, deel 3

Vier zaken die aantonen dat uw dak onderhoud nodig heeft, deel 3

Natuurlijk is het onderhoud van uw dak van groot belang om de levensduur te rekken en te zorgen dat u comfortabel woont. U kunt er voor kiezen om ons een gratis dakinspectie te laten uitvoeren om te weten hoe u dak erbij ligt. Soms is dit niet handig om in te plannen. Daarom begrijpen we dat u zelf wilt weten hoe u kunt zien dat er onderhoud aan uw dak nodig is.

In de eerste twee delen hebben we vocht, alg en mos en vogelpoep benoemd. Ook wezen we u erop dat het slim is om niet op het dak te klimmen. In dit deel leggen we uit hoe u kunt zien of onderhoud aan de nokvorst en de schoorsteen nodig is.

Zo controleert u uw nokvorst

De nokvorst is het bovenste gedeelte van uw pannendak. Het is een belangrijk maar kwetsbaar onderdeel. Want de nokvorst zorgt dat uw dak gesloten is en is essentieel voor de stabiliteit en ligging van uw dakpannen. Soms moet u uw nokvorst geheel vervangen, maar meestal volstaat een kleinere renovatie. Vanaf de straat kunt u bepaalde dingen zien, zeker als u bijvoorbeeld een verrekijker gebruikt.

Als u naar uw nokvorst kijkt, let dan vooral op dat deze nog goed aaneensluit met het dak. Om dit te controleren kunt u kijken of er ruimte is tussen de nokpannen en de pannen daar direct onder. Als u de specie onder de pannen kunt zien, dan kan een reparatie noodzakelijk zijn. Dit geldt ook als u ziet dat er bijvoorbeeld gras groeit onder de nokvorst of er brokjes cement of steen op de dakpannen daaronder liggen.

De schoorsteen controleren, let hier op

Het meest kwetsbare onderdeel van uw dak is de schoorsteen. Vaak is deze ook het meest lastige om zelf te bekijken. Als u dit doet, let dan op het volgende:

  • Metselwerk en voegen. Kijk of er geen barsten in de stenen zitten en check of het voegwerk tussen de stenen glad is. Als dit niet het geval is kan het nodig zijn dit te laten onderhouden.
  • De rand van het plateau. Kijk naar de rand van het schoorsteenplateau, het bovenste stuk van de schoorsteen. Als de rand mooi recht en egaal is, is het plateau meestal in prima staat.
  • Lood en zink onder de schoorsteen. Om te zorgen dat er geen ruimte zit tussen de schoorsteen en de dakpannen, ligt er lood of zink om het dak goed af te sluiten. Kijk of dit geen deukjes bevat en goed aansluit op de dakpannen.
  • Staat de schoorsteen recht. Als de schoorsteen niet meer recht staat, is er waarschijnlijk schade aan de dakconstructie of pannen.

Twijfel

We hopen dat u met deze tips uit de voeten kunt. Als u het toch niet zeker weet, dan kunnen wij gratis kijken naar uw dak. Vraag daarvoor een gratis dakinspectie aan. Wij wensen u veel plezier met deze tips en komen bij twijfel graag uw kant op.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Offerte Aanvragen

Wij rekenen geen kosten voor het maken van een vrijblijvende offerte!