Nokvorst renoveren, het aanpakken van de plek waar alles bij elkaar komt. - Dakonderhoud Van Dooren
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nokvorst renoveren, het aanpakken van de plek waar alles bij elkaar komt.

Nokvorst renoveren, het aanpakken van de plek waar alles bij elkaar komt.

Helemaal op de top van het dak ligt een van de belangrijkste, maar ook kwetsbaarste gedeelten van uw dak, de nok. Bij een pannendak ligt op de nok een speciale rand dakpannen, de nokvorst. Omdat u niet vaak op het dak komt, heeft u vaak geen oog voor de staat van dit stuk van het dak.

Dit is wat onhandig, want het is een van de meest belangrijke punten van het dak. Op dit stukje komen namelijk alle pannen bij elkaar, maar ook het isolatiemateriaal en de zaken die belangrijk zijn voor de constructie van het dak. Logisch dus dat dit een van de best aangelegde en onderhouden onderdelen van uw dak zou moeten zijn, toch?

“Vaak het meest vergeten stuk van het dak”

Toch valt dat vies tegen, want naast de schoorsteen is de nokvorst vaak één van de onderdelen van het dak waar mensen het minst op letten als ze eigenaar van een huis of pand zijn. Onze dakdekkers worden dan ook vaak gebeld om bijvoorbeeld naar goten te kijken, pannen recht te leggen of een plat dak eens goed onderhoud te geven, maar om een nokvorst te renoveren worden we een stuk minder vaak ingeschakeld.

Daarom kijken wij, als we bijvoorbeeld het dak op moeten om iets te repareren aan dakpannen, altijd ook meteen eventjes hoe de nokpannen (en de schoorsteen, waarover later op dit blog meer) erbij liggen en of we de nokvorst moeten renoveren of repareren. Door haar positie wordt de nokvorst niet alleen minder herinnerd, maar krijgt deze het ook zwaarder te verduren met alle verschillende weersomstandigheden.

Ook is het vaak een plek waar mossen graag een plekje zoeken om te groeien, omdat de nokvorst vaak is opgesmeerd met bepaalde specie. Zeker bij oudere nokvorsten is dat vaak nog “gewoon” cement, waar deze mossen makkelijker aan hechten. Mos kan echter zorgen voor het poreus worden van materialen, en in het ergste geval leiden tot gebarsten pannen of lekkages.

De nokvorst renoveren, zo pakken we dat aan

Om deze redenen zorgen we ervoor dat wanneer we de nokvorst renoveren we dat grondig aanpakken. We zorgen ervoor dat er goede specie onder de nok wordt aangelegd, of plaatsen hier ruiterrol, om te zorgen dat de pannen steviger liggen (afhankelijk van het dak). Ook brengen we beschermende coatings aan, maar eerst zorgen we dat alles grondig is schoongemaakt.

Misschien dat u het best een investering vindt om uw nokvorst te laten renoveren, maar door onze aanpak weet u zeker dat deze er weer heel lang tegen kan. Bovendien kunt u het renoveren van de nokvorst altijd combineren met andere klussen, zodat u minder tijd en geld kwijt bent, en maar één keer in de overlast zit.

Bovendien zien daken er met een opgeknapte nokvorst vaak altijd al beter uit, maar zitten ze vooral ook veel steviger in elkaar, waardoor ook andere delen er weer even tegenaan kunnen. Niet voor niets is de nok het punt waar alles samen komt, dat geldt ook als het gaat om goed onderhoud en beheer van uw dak!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Offerte Aanvragen

Wij rekenen geen kosten voor het maken van een vrijblijvende offerte!