Soorten dakpannen - Dakonderhoud Van Dooren
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Soorten dakpannen

De betere pan, voordelen van verschillende soorten dakpannen

Het pannendak is een klassieker. Natuurlijk is dat niet voor niets. In heel Nederland en in veel andere landen is een dak met dakpannen veruit het meest voorkomende soort dak. Dit komt omdat dakpannen relatief goedkoop zijn, lang mee gaan, makkelijk schoon te maken zijn en onderhoud en reparaties van een pannendak makkelijk zijn uit te voeren.

Daarnaast is een pannendak stevig, zijn er vele soorten kleuren en materialen te kiezen en geven ze uw huis een mooie uitstraling. Bij de juiste keuze materiaal kan uw huis door dakpannen er chiquer en/of juist moderner uit zien.

Materialen

Maar wat zijn nu de verschillen tussen de verschillende materialen en soorten dakpannen? Wij vertellen er hieronder alles over

  • Klei en aardewerk: Dit is de meest voorkomende soort dakpan in Nederland. Pannen van klei of aardewerk worden gebakken met natuurlijk materiaal en zijn daardoor relatief milieuvriendelijk. Ze gaan vaak zeer lang mee, tot wel 60 jaar, en zijn in vele vormen en kleuren verkrijgbaar. Vaak zijn ze beschermd door glazuur of een speciale coating, zodat algen en mossen er niet makkelijk aan kunnen hechten. Nadeel is dat het bakken vaak veel energie kost en dat ze wat duurder zijn dan betonpannen.
  • Beton: Op nieuwe huizen worden meestal voorgevormde betonpannen of sneldekpannen gelegd. Dit zijn pannen die gevormd zijn uit beton. Deze hebben een wat strakkere sluiting en liggen steviger op het dak. Ook zijn ze wat goedkoper en is de productiemethode vriendelijker voor het milieu. Een nadeel is echter dat ze zeer strak aansluiten, waardoor er goed moet worden gerekend aan de hoeveelheid materiaal. Ook gaan ze veel minder lang mee dan kleipannen, waardoor de laatste vaak net even wat milieuvriendelijker zijn.
  • Monniken en nonnen: Dit is een klassieke vorm van dakpannen leggen, die al bij de Romeinen werd toegepast. Soms is deze ook in Nederland op oudere gebouwen toegepast, en onze moderne dakpannen zijn er van afgeleid.
    Deze dakpannen zijn kommetjes die om en om in elkaar zijn gelegd, waardoor een bolle pan (monnik) over twee holle pannen (nonnen) wordt gelegd. Dit geeft een natuurlijke afvoer van water en vuil, en een mooi klassiek aangezicht. Wel is het een dure methode, omdat er meer materiaal, mankracht en ontwerp bij komt kijken, en omdat dit type dakpan vaak zeldzaam is.
  • Dakleien: Deze soort dakpannen is te vinden op oude gebouwen en wordt nauwelijks meer gebruikt. Vroeger waren dit leistenen, maar daarna is men gebruik gaan maken van alternatieve materialen. Het probleem is dat er een bepaalde periode is gewerkt met materiaal dat asbest bevat. Het is daarom, wanneer u een dergelijk dak heeft, raadzaam om een dakdekker te laten kijken naar alle werkzaamheden die er moeten gebeuren, omdat soms een specialistisch verwijderingsbedrijf aan het werk moet. Tegenwoordig worden ze gemaakt met hout, cement of bitumen.

Welk materiaal u ook kiest, wij weten er alles van en kunnen het maken

Het is natuurlijk aan u om te kiezen voor het materiaal dakpannen dat u graag wilt gebruiken, wij kunnen u in elk geval altijd advies geven, en bijna altijd uw dak renoveren, repareren of aanleggen met het gewenste materiaal. Dat is het voordeel van onze ervaring en expertise!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Offerte Aanvragen

Wij rekenen geen kosten voor het maken van een vrijblijvende offerte!